PROGRAMME WITH SPEAKERS

Day 1: 2 December 2021- Programme

16.40 (IST)     Opening Address
                         – Belema Obuoforibo & Mukesh Butani  (5 minutes)

16.45 (IST)     Official Welcome  – Porus Kaka  (20 minutes)

 17.05 (IST)     Keynote Speech: The International Tax Landscape Over the Past 25 Years –  

                            an  Indian Perspective          

                             – Hon. Justice A.K. Sikri *  (20 minutes)            

 17.25 (IST)     Session 1: Recent Developments in International Tax
   Presentation: by Pascal Saint-Amans  (20 minutes)

 Panel Discussion: Porus Kaka (Chair of the Session) ,Pascal Saint-Amans, H. David Rosenbloom, Shikha Gupta,

and Rasmi Ranjan Das  (55 minutes)

 

18.40 (IST)     Session 2: Tax Treaties – Treaty Entitlement and PE Issues              

Panel Discussion: Prof. Dr. Robert Danon (Chair of the Session),Pramod Kumar, Dr. Amar Mehta, and Parul Jain  (75 minutes) 

  • Principal purpose test – implications for transaction structuring by MNCs
  • Permanent Establishment: recent developments from an Indian perspective

19.55 (IST)     Concluding Remarks

                          – Mukesh Butani   (5 minutes)

20.00 (IST)     Day Close

 * Invited

Day 2: 3 December 2021- Programme

17.00 (IST)     Opening Address
– Belema Obuoforibo  (5 minutes)

17.05 (IST)     Keynote Speech: The International Tax Landscape Over the Past 25 years –  

                           a Global Perspective           

                           – Prof. Dr. Stef van Weeghel  (20 minutes)                   

 17.25 (IST)     Session 1: Tax treaties – Issues Concerning Cross-border Payment (Dividends,              

                            Software, and FTS)               

Panel Discussion: Nishith Desai (Chair of the Session) Na Li, Sanjay Tolia*, and Speaker TBA  (75 minutes)

  • Beneficial ownership – issues and nuances.
  • Software income characterization – developments in India and elsewhere, including Australia
  • Revived significance of Article 10 in the Indian context
  • Indian Dividend Distribution Tax (DDT): does the withholding tax rate in Article 10 apply?
  • Fees For Technical Services – latest controversies

  

18.40 (IST)     Session 2: GAAR – Global Experience in Indian Context            

Panel Discussion: Mukesh Butani (Chair of the Session) Prof. Judith Freedman, Prof. Pasquale Pistone, Prof. Craig Elliffe, TP Ostwal, and Speaker TBA  (75 minutes)

 GAAR versus the US anti-avoidance doctrines

  • Role of judicial GAAR precedents for the interpretation of statutory GAAR
  • Can GAAR apply in the case of tax benefits offered by the domestic tax law?
  • Can the GAAR in the domestic tax law apply in a tax treaty situation?
  • Who bears the burden of proof?

19.55 (IST)     Concluding Remarks

             – Mukesh Butani   (5 minutes)              

20.00 (IST)     Day Close

* Invited

Day 3: 4 December 2021- Programme

17.00 (IST)     Opening Address
                            – Mukesh Butani  (5 minutes)

17.05 (IST)     Session 1: Pillar One – Selected Issues  

Panel Discussion: Belema Obuoforibo (Chair of the Session) Grace Perez Navarro, Rajat Bansal, and Speaker TBA (70 minutes)

  • Developments so far (in a nutshell) and outcome possibilities.
  • Indian equalization levy – in conflict with Article 7 of Indian tax treaties?
  • Implementation of UN MC Article 12B in contemporary tax treaties.
  • Importance of the US approach in context of pillar one developments
  • Is the Significant Economic Presence (SEP) of much relevance in view of broad Indian tax treaty network?
  • ‘Amount A’ and ‘Amount B’ – implementation complexities
  • Activity test, threshold test, and tax certainty

                      

18.15 (IST)     Session 2: Pillar Two – Selected Issues

 Panel Discussion: Ola Ostaszewska (Chair of the Session) Prof. Annet Wanyana Oguttu, Gary Sprague and Rachel Saw  (70 minutes)

  • Developments so far (in a nutshell) and outcome possibilities
  • Global minimum corporate tax rate (15%) – is it a realistic goal?
  • Would pillar two developments stabilize international tax systems and facilitate tax certainty for taxpayers and tax administrations?
  • Issues and nuances related to pillar two [e.g.: income inclusion rule (IIR), switchover rule (SoR), GloBE rules/process, etc.]
  • Any other related aspects/issues

19.25 (IST)     Session 3: Transfer Pricing – Selected Issues             

Panel Discussion: Chair TBA, Yogesh Verma, Miller Williams, and Raffaele Petruzzi  (70 minutes)

  • Advance Pricing Agreements (APAs): experience in India and elsewhere.
  • Can a foreign associated enterprise (AE) be selected as a tested party?
  • Excess credit period – can it be separated from the main (sale/ service) transaction?
  • Turnover filter: experience in India and other jurisdictions.
  • Profit split method: global experience.

 

 20.35 (IST)     Concluding Remarks

              – Belema Obuoforibo & Mukesh Butani  (5 minutes)

 20.40 (IST)     End of Conference